DEL
Historien om zinfandel en flaske i mørke

Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

Zinfandel og Primitivo er to navne til samme drue. Men hvad er druenes historie og hvordan endte det med forskellige navne?

Zinfandel er en drue, der primært dyrkes i Californien. Primitivo er en drue, der primært dyrkes i Italien. Men disse druer er faktisk de samme. Og for øvrigt så var Primitivo og Zinfandel egentlig aldrig de oprindelige navne til denne drue. Druerne er oprindeligt fra Kroatien, hvor de hedder “Tribidrag” og nogen gange “Crljenak Kaštelanski”

Mens man i dag tager disse oplysninger for givet, vidste, man vi ikke, at Zinfandel og Primitivo var den samme drue tilbage i 1960’erne. Derudover sporede vi ikke disse druer til Tribidrag før i 2001. Her er historien om hvordan Zinfandel og Primitivo blev splittet fra hinanden og genopdaget som samme drue.

Drueventyret

I det 18. århundrede havde en præst ved navn Don Francesco Filippo Indellicati en stor kærlighed til vin. Han hentede nogle druer fra Kroatien, herunder Tribidrag og plantede dem i Liponti, Italien. Han bemærkede, at Tribidrag druer syntes at modnes før nogen anden drue, så han begyndte at kalde dem Primitivo (oversættelse: første) og navnet hang ved. Da druerne var så lette at dyrke i det omgivende klima, blev Primitivo et navn i hele Puglia, Italien, og blev den mest plantede drue i regionen.

I mellemtiden ankom Tribidrag-druen til Boston i 1829, fra Wien, hvor den blev taget af Habsburg-monarkiet, der hersker over Kroatien på det tidspunkt. I Boston blev den modtaget af en gartner ved navn George Gibbs, og den blev brugt som en bordsdrue og benævnt Zenfendal, et spil på sit ungarske navn tzinifándli. Gibbs flyttede til Californien for at følge guldet i 1850 og tog Zinfandel vinstokke med. I 1857 blev de plantet og anvendt til vinfremstilling for første gang i Nordamerika på Oak Knoll vingård i det nordlige Napa. Vinen blev modtaget så godt, at Zinfandel-produktionen boomede på kort tid. I 1890’erne var det gået fra at blive brugt som en bordsdrue til at være den mest producerede vin i Amerika.

Hverken Italien eller USA vidste, at Primitivo og Zinfandel ikke var unikke og ikke deres egen drue.

Opdagelse

Øjenbryn blev først løftede i 1967, da UC Davis Professor Austin Goheen besøgte Puglia og bemærkede en forbløffende lighed mellem Primitivo og Zinfandel. I 1968 blev Primitivo bragt til Californien, og efter analyse blev druerne erklæret identiske.

 

Carole Meredith fra UC Davis ledede forskningen i 1990’erne og pegede på Kroatien som fødestedet for disse druer. Hun indsamlede over 150 vinstokke til analyse fra hele landet til ingen verdens nytte. På et tidspunkt var hendes hold overbevist om, at Plavac Mali var den pågældende drue, men det blev senere bekræftet, at denne drue var Zinfandel / Primitivo og ikke forælder.

I 2001, efter næsten et årti med søgning, kom gennembrudet på den dalmatiske kyst. Efter prøveudtagning af et vin i Kaštel Novi blev det fastslået, at den pågældende drue var Crljenak Kaštelanski, hvoraf kun 9 vinstokke eksisterede i en vingård af tusindvis af andre sorter. Det tog næsten 50 år at være sikker på, men endelig blev den ægte oprindelsesdrue af Zinfandel og Primitivo fundet, og deres historier blev samlet.

Har du fået lyst til et lækkert glas Zinfandel, så finder det utallige muligheder lige her

DEL
Tidligere artikelTips til brownie
Næste artikelSkab dit eget band